Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Διαπολιτισμική εκπαίδευση και προσπάθεια διάσωσης του Μικρού Χωρίου (Munting Nayon)

Δελτίο Τύπου Αθήνα :26/04/10
Διαπολιτισμική εκπαίδευση και προσπάθεια διάσωσης του Μικρού Χωρίου (Munting Nayon)

Μέσα σε δυο δεκαετίες το ελληνικό σχολείο έχει αρχίσει να αλλάζει μορφή, αποτελώντας χώρο συνάντησης πολιτισμών και λαών. Στα δημοτικά σχολεία σήμερα υπάρχουν παιδιά από 118 εθνικότητες σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Το γεγονός αυτό φανερώνει την επιτακτική ανάγκη χάραξης μιας νέας εκπαιδευτικής πολιτικής που θα αφουγκραστεί τον παλμό του νέου αυτού σχολείου που συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά.
Βρισκόμαστε σε φάση αναμονής της υλοποίησης των μέτρων της κυρίας Διαμαντοπούλου για πιλοτική εφαρμογή της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας των μεταναστών. Με τη δημιουργία δίγλωσσων σχολείων σε περιοχές με μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών σε αναλογία ¼ με το μάθημα των ελληνικών και της εισαγωγής του θεσμού του μεσολαβητή (κοινωνικού λειτουργού ή ψυχολόγου) που θα συμβάλλει σημαντικά στην υποστήριξη των παιδιών που δεν υπάρχει σήμερα.
Τα παιδιά των μεταναστών πρέπει να μετέχουν στο δικαίωμα της εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας για να μπορέσουν να υιοθετήσουν και την δεύτερη γλώσσα, να τοποθετηθούν ισότιμα στο σχολείο για να μην βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο της μικρής σχολικής κοινότητας.

Το ολοήμερο κέντρο φροντίδας για μικρά παιδιά Μικρό Χωρίο της πρωτοβουλίας αυτοβοήθειας της οργάνωσης Φιλιππινέζων μεταναστών εργατών στην Ελλάδα ΚΑΣΑΠΙ κινδυνεύει να κλείσει λόγω του ότι το διώροφο κτίριο που στεγάζεται κρίθηκε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την νομοθεσία για τους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι γονείς να αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα.
Η αξία της αυτενέργειας των ατόμων δικαιούται επιβράβευση και στήριξη, στην περίπτωση όμως αυτή απειλείται να χαθεί η προσπάθεια ανθρώπων που συμβάλλουν στην ύπαρξη ενός ασφαλές δημιουργικού περιβάλλοντος για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Η δράση που απαιτείται είναι οικονομική ενίσχυση για την βοήθεια της οργάνωσης αφού υπάρχουν δύο περιπτώσεις είτε να γίνουν επισκευές στο τωρινό κτίριο με κόστος που υπερβαίνει τα 180,000 ευρώ, είτε από την άλλη να αγοραστεί η άδεια ενός άλλου παιδικού σταθμού που κλείνει, με 80,000 ευρώ.
Στηρίζουμε τις δράσεις της οργάνωσης μεταναστών Φιλιππινέζων εργατών και συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια παρέχοντας αμέριστη κατανόηση και συμπαράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου