Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Γίνε Εθελοντής στην Ένωση Μεταναστών Ελλάδος - ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Γίνε Εθελοντής στην Ένωση Μεταναστών Ελλάδος - ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Ότι κάνεις για το εαυτό σου είναι πολύ καλό, αλλά πεθαίνει μαζί σου… Ότι κάνεις για τους άλλους όμως ζει για πάντα…
Τι είναι η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος;H Ένωση Μεταναστών Ελλάδας είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση, προβληματισμού και δράσης με έδρα την Αθήνα. Αφιερώνει τη δραστηριότητά της στην ανάλυση της κίνησης των λαών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ παράλληλα διευκολύνει τους μετανάστες να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα με νόμιμο και αξιοπρεπή τρόπο.

Γιατί να γίνω εθελοντής- εθελόντρια στην Ένωση Μεταναστών Ελλάδος;

Στηρίζοντας την ΕΜΕ με εθελοντική εργασία αποκτάς εμπειρία στον τομέα της υποστήριξης ευάλωτων ομάδων, εμπειρία ακτιβισμού σε κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα και βοηθάς στην επίλυση συγκρούσεων και εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Μαθαίνεις την επίλυση διαφορών και τις δυνατότητες συμβίωσης με διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες. Απομυθοποιείς την έννοια του ξένου και αλλότριου και ανοίγεις ένα παράθυρο στον κόσμο και σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ο εθελοντισμός στην Ένωση Μεταναστών Ελλάδος δεν είναι μια απλή θεωρία, αντιθέτως αποτελεί τη βάση του όλου οικοδομήματος καθώς και των υπηρεσιών του. Από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι εθελοντές, έως τους εκπαιδευτικούς-δασκάλους που υλοποιούν το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Διαπολιτισμικού Κέντρου Προώθησης της Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων , τους δικηγόρους που αποτελούν τα αυτιά και τα μάτια της Κεντρικής Νομικής Υπηρεσίας της Ε.Μ.Ε σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τους δεκάδες εθελοντές που βοηθούν στις καθημερινές και έκτακτες δραστηριότητες της ΕΜΕ.
Με απώτερο στόχο την επιτυχία της αποστολής τους, οι εθελοντές εκπαιδεύονται σε βασικά ζητήματα τα οποία αφορούν τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό, τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του έργου τους.
Επίσης, εθελοντική εργασία προσφέρουν και οι ίδιοι οι μετανάστες και πρόσφυγες: λειτουργώντας σ’ ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας, οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα περισσότερο καιρό βοηθούν εθελοντικά τους νέοαφιχθέντες, λ.χ. στη διερμηνεία, συνοδεύοντάς τους στις υπηρεσίες κ.α. Η συμπαράσταση των εθελοντών δεν συμβάλλει μόνο στην εκπλήρωση των στόχων των διαφόρων δραστηριοτήτων αλλά συμβάλλει συγχρόνως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας στο ανθρωπιστικό θέμα της ανάγκης προστασίας των μεταναστών και προσφύγων.

Τι μπορώ να κάνω ως εθελοντής;Ως εθελοντής στην Ένωση Μεταναστών Ελλάδος, μπορείς να επιλέξεις που θέλεις να προσφέρεις. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι οι εξής:

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη Βοηθάμε στην κοινωνική, ψυχολογική στήριξη και κοινωνική ένταξη μέσα από ατομική συμβουλευτική και ομάδες προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανάγκες που παρουσιάζουν τα μέλη μας.

Σχολείο γλωσσών Στην τάξη εκτός από την γλώσσα θα διδάσκεται και η ελληνική ιστορία και κουλτούρα. Εκτός, από τις τάξεις ελληνικών στο σχολείο λειτουργούν και τάξεις μιας δεύτερης γλώσσας, που μπορεί να είναι αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, βουλγαρικά, ρουμάνικα, αραβικά κ.α. Επίσης, λειτουργούν και ειδικές τάξεις, ανάλογα με την ανάγκη που εκφράζετε από τα μέλη μας.

Διαπολιτισμικό Κέντρο (Δημιουργικά Εργαστήρια) Ένας χώρος ατελείωτου παιχνιδιού για τα παιδιά των μεταναστών και μία γωνιά συνάντησης για τους μεγάλους. Στόχος μας είναι να περνάμε ευχάριστα, δημιουργικά χωρίς άγχος και περιορισμούς. Εκεί, λοιπόν, μπορείτε να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά.

Διερμηνεία - μετάφραση

 Τμήμα M.M.E. – Εφημερίδα Immigrant Voice – Web TV – Web Radio

 Νομική βοήθεια – για τους μετανάστες, πρόσφυγες και κρατούμενους

 Κέντρο Υποστήριξης και Επανένταξης Αλλοδαπών Κρατουμένων

Ο σκοπός μας είναι να σταθούμε διπλά στους κρατούμενους και στις οικογένειες τους υποστηρίζοντας τους και βοηθώντας τους καθ’όλη τη διάρκεια της κράτησης αλλά και μετά την αποφυλάκιση.

Action Team / Ομάδα Δράσης – για την προώθηση, την ενημέροση νέων μελών, νέων εθελοντών, οργάνωση εκδηλώσεων, έυρεση πόρων.



• Ποιά προσόντα χρειάζομαι;

Απαραίτητο προσόν για όλους είναι η αγάπη για τον άνθρωπο και η όρεξη για προσφορά. Η ένωση προσφέρει στους εθελοντές της συνεχή εκπαίδευση, δυνατότητα εκμάθησης ξένης γλώσσας και είναι πάντα ανοιχτή σε νέες προτάσεις για δημιουργία προγραμμάτων. Ωστόσο ειδικές γνώσεις από επαγγελματίες και ανθρώπους με εμπειρία σε σχετικά θέματα θα ήταν ένα πρόσθετο προσόν για τον ίδιο τον εθελοντή. Ωστόσο, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τους εθελοντές.

Πόσες μέρες και πόσες ώρες πρέπει να βοηθάω;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και μία ώρα την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει. Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς σύμφωνα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και τον ελεύθερο χρόνο σας.
• Μπορώ να σταματήσω να προσφέρω όποτε θέλω;

Αν για κάποιο λόγο αποφασίσετε ότι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να προσφέρετε άλλο πια τις υπηρεσίας σας στην Ένωση είστε ελεύθερος να αποχωρήσετε με μόνη προϋπόθεση να έχουμε ενημερωθεί πιο πριν για να καλυφτεί έγκαιρα το κενό.

• Πληρώνω;


Όχι. Κανένας εθελοντής δεν πληρώνει συνδρομή και δεν καταβάλει χρηματικό αντίτιμο για την εκπαίδευση που προσφέρεται, την εκμάθηση ξένης γλώσσας ή την συμμετοχή του σε ερευνητικά προγράμματα της Ένωσης.

Ανάγκες της Ένωσης

Έχουμε ανάγκη από νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους που γνωρίζουν από Μ.Μ.Ε. αλλά και γενικός χρειαζόμαστε συνεργασία με ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να δώσουν μιας στιγμή από τον ελεύθερο τους χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου