Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση του Προέδρου και εκπροσώπων συλλόγων και κοινοτήτων της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος με την υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη

Αθήνα : 07/12/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του Προέδρου και εκπροσώπων συλλόγων και κοινοτήτων της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος με την υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη
Σήμερα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, Ζάν-Ντανιέλ Κολομπανί, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας- Πακιστάν και Πρόεδρος της Ένωσης Πακιστανών Δημοσιογράφων, Syed Mohammad Jamil, και δύο εκπρόσωποι της Μαροκινής και Μολδαβικής κοινότητας, συναντήθηκαν με την υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, στο υπουργείο Εσωτερικών.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, εκτός από την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα των μεταναστών, υπήρξε ενημέρωση για την δράση της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος αλλά και κατάθεση κειμένου στην Υφυπουργό με δεκαέξι σημεία- θέσεις για αλλαγές σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Από την πλευρά της κ. Τζακρή, υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το τι έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο πάνω στα θέματα των μεταναστών και επίσης συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει το Υπουργείο τις κοινότητες και τους συλλόγους των μεταναστών.
Συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη, ενημέρωσε τους Προέδρους και τους εκπροσώπους για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, για τη συνολική παρέμβαση που επιχειρείται πάνω στην απλοποίηση του συστήματος για τη χορήγηση αδειών παραμονής, για το νομοθέτημα, που είναι σχεδόν έτοιμο, για τη συμμετοχή των μεταναστών στις επόμενες δημοτικές εκλογές, καθώς και για τις προγραμματικές θέσεις για την δημιουργία Συμβουλίων Μεταναστών στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Επίσης, η υφυπουργός τόνισε το γεγονός ότι ενώ επιχειρείται αυτή η καινούργια δομή πάνω στα θέματα των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο δεν παύει η Ελλάδα να είναι μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, οπότε θα πρέπει ό,τι δρομολογηθεί να βρίσκεται σε συναίνεση με την ΕΕ, ώστε να μην υπάρχει καταδίκη της Ελλάδας, όπως έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Σημείωσε τέλος, το τεράστιο πρόβλημα της χώρας σχετικά με τα σύνορα και τα κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης που δρουν εκεί. Η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία των λαθρομεταναστών για την Ευρώπη. Στην ουσία δεν θέλουν να μείνουν εδώ, είπε η υφυπουργός.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, αφού κατέθεσε τα σημεία- θέσεις για τις αλλαγές σε θέματα μεταναστών, όπως άδειες παραμονής, πολιτικό άσυλο, χορήγηση ιθαγένειας, ειδικές άδειες εισόδου-εξόδου, άδεια οικογενειακής επανένωσης, καλύτερη οργάνωση για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καλύτερη αντιμετώπιση των αλλοδαπών από την αστυνομία κ.α., ενημέρωσε την υφυπουργό και για τις δραστηριότητες της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος και για την προσπάθεια που διενεργείται πάνω στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με τη λειτουργία του σχολείου μεταναστών, την δωρεάν νομική και κοινωνική υποστήριξη στους μετανάστες- μέλη της Ένωσης, καθώς και για την δημιουργία του διαδικτυακού καναλιού και ραδιοφωνικού σταθμού της Ένωσης, «Hellas 24», όπου θα ασχολείται με τα θέματα των μεταναστών και τα δελτία ειδήσεων θα εκφωνούνται σε πολλές γλώσσες.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας – Πακιστάν, με τη σειρά του, ενημέρωσε την κυρία Τζάκρη για την υπόθεση του 2005, που πρόσφυγες αιτούντες άσυλο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα αυτό και ξεκίνησαν την διαδικασία για τη χορήγηση αδειών παραμονής αλλά αυτές κρίθηκαν απορριπτικές και έτσι τώρα βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας. Ότι υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των μεταναστών από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς ο κάθε υπάλληλος δίνει την δική του ερμηνεία σε κάθε εγκύκλιο με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και την αδυναμία επικοινωνίας. Επίσης, παρουσίασε το στόχο της δημιουργίας ενός Multicultural Center- Πολυπολιτισμικού Κέντρου- για τους μετανάστες στην Αθήνα, που κάτι τέτοιο υπάρχει και στις άλλες ευρωπαικές χώρες.
Η υφυπουργός τόνισε ότι θέλει να υπάρξει αγαστή συνεργασία με τους μετανάστες και όχι μόνο μέσα από το Υπουργείο αλλά και να επισκεφθεί τους χώρους όπου αυτοί λειτουργούν, καθώς και να υπάρξει και στενή συνεργασία με τους νόμιμους αντιπροσώπους των μεταναστών, για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων με στόχο την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή ενημέρωση των μεταναστών μέσα από την τακτική συνεργασία του κράτους και των κοινοτήτων και συλλόγων των μεταναστών, ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση τους. Ακόμα και κομματική εκμετάλλευση που επιχειρείται αρκετές φορές.
Πάνω σε αυτήν τη βάση, η κ. Τζακρή προσφέρθηκε να τυπώσει το Υπουργείο έναν οδηγό δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τον μετανάστη, που έχει εκπονηθεί από την νομική ομάδα της Ένωσης, που θα είναι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες.
Τέλος, η υφυπουργός δεσμεύθηκε πως θα προσπαθήσει να παραστεί στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη που διοργανώνει η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος, στις 18 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου