Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Αθήνα : 10/6/2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για το Τζαμί και τον Άγιο Παντελεήμονα!!

«Θεωρούμε ότι η άσκηση βίας, για την επίλυση μάλιστα τεχνιτών «διαφορών» στον χώρο του Αγίου Παντελεήμονα, είναι απαράδεκτη πρακτική από όποια πλευρά και αν προέρχεται» τονίζει σε δήλωσή του με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί. «Το κράτος, συνεχίζει, θα πρέπει να λάβει πρόνοια για την τακτοποίηση του θέματος των λαθρομεταναστών γιατί αλλιώς οι εντάσεις με τους κατοίκους είναι μοιραίο να συνεχίσουν να υπάρχουν…»

Μιλώντας εξάλλου σήμερα το πρωί, για το θέμα της δημιουργίας τζαμιού στην Θεσσαλονίκη (και στην Ελλάδα) ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και στην εκπομπή ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ Σόλωνος Αμπατζή, στην οποία ήταν καλεσμένος και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, τόνισε:

Σ. Αμπατζής: «Θέλω να πάω στην Αθήνα να δω τον κ. Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος. Είναι μαζί μας από την Αθήνα γιατί έχει κάποια παράπονα από σένα. Καλημέρα κύριε Κολομπανί.

Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί: Καλημέρα κύριε Αμπατζή.

Σ.Α. Είχαμε μιλήσει παλιότερα και μου είχατε πει ότι αγαπάτε τον κ. Ψωμιάδη αλλά έχετε κάποια παράπονα απ’ αυτόν.

Ζαν Ντανιέλ: Τον αγαπώ πάρα πολύ και θα στενοχωρηθώ αν τον δω να φεύγει και να πηγαίνει σε άλλο κανάλι.

Π.Ψωμιάδης: Πέστε μου τα παράπονά σας.

Σ. Α. Τι παράπονα έχετε από τον κ.Ψωμιάδη; Δεν σας βοηθάει, σας εμποδίζει να αποκτήσετε ένα χώρο λατρείας; Τι είναι αυτό που σας κάνει να θυμώνετε με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης;

Ζ.Ν.Κ. Ο κ. Ψωμιάδης μπορεί να κάνει πάρα πολλά γι’ αυτό το θέμα από τη θέση του. Απλά πρέπει να μας δώσει λίγο χρόνο. Να μας προσέξει περισσότερο.

Σ.Α. Κύριε Κολομπανί μιλήστε δημόσια. Πείτε του τι θέλετε.

Ζ.Ν.Κ. Κύριε Ψωμιάδη θα μπορούσατε να είχατε παρέμβει σε πάρα πολλούς τομείς, για να δημιουργηθεί ένας χώρος λατρείας, για να μην μπορούν οι εξτρεμιστές να παρέμβουν στην Ελλάδα και να παίζουν τα παιγνίδια τους. Γιατί εσείς ζητάτε ταλιμπάν να είναι κοντά στον Καραμανλή, είναι άλλο θέμα αυτό, αλλά θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να γίνει ένας χώρο λατρείας για τους Μουσουλμάνους στην Ελλάδα…

Σ.Α. Βλέπετε πόσο προσεκτικός είναι. Γιατί δεν το κάνετε;

Π.Ψ. Έχει δίκιο. Θα τον παρακαλέσω όποτε ανέβει στη Θεσσαλονίκη να έρθει να συζητήσουμε, να του πω τι έκανα για τους Μουσουλμάνους, μπορεί να ρωτήσει εδώ τους συλλόγους των Μουσουλμάνων τι σε συνεργασία μαζί τους προσπαθούμε να κάνουμε, αλλά ορισμένα θέματα είναι τόσο λεπτά που πρέπει να πάρεις και κάποιες εγκρίσεις. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Αλλά δημόσια δεν λέγονται κάποια πράγματα. Αυτό που μπορώ να πω δημόσια είναι η δήλωση του Προέδρου της Αλβανίας του κυρίου Μπερίσα πριν οκτώ μήνες. «Ευγνωμονούμε τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης γι’ αυτά που έχει κάνει για τους συμπατριώτες μας». Ποιος ο Μπερίσα. Ένας δημαρχούλης στο χώρο της Αλβανίας, μιας χώρας που αναπτύσσεται. Με ένα λαό που έχει ενσωματωθεί στην κοινωνία, τον ευχαριστούμε, εγώ δεν είμαι ενάντια σε κανένα μετανάστη. Είμαι ενάντια στον έμπορο ναρκωτικών στον μαφιόζο στον εγκληματία. Είμαι ενάντια σε αυτόν που μπαίνει στη χώρα μου λαθραία και δεν είναι ελεγχόμενος. Η Ελλάδα τι είναι δεν κατάλαβα. Όποιος θέλει μπαίνει όποιος θέλει βγαίνει;

Από κεί και πέρα έχει δίκιο ο φίλος μου, έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια αλλά δημόσια δεν μπορώ να το πω. Και υπάρχουν και επιστολές. Μπορείτε να με πάρετε τηλέφωνο να σας τα στείλω.

Σ.Α. Κύριε Κολομπανί πόσους Μουσουλμάνους έχει η Θεσσαλονίκη;

Ζ.Ν.Κ. Περίπου τριακόσιες πενήντα χιλιάδες.

Σ.Α. Στη Θεσσαλονίκη;

Ζ.Ν.Κ. Είναι σύν τους λαθρομετανάστες…

(Ρεπορτάζ για τον μοναδικό χώρο λατρείας των Μουσουλμάνων της Θεσσαλονίκης στη Θεολογική σχολή από το 1970.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου