Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

2/11/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδας χαιρετίζει την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε δράση που έχει ως βάση τη συλλογικότητα και τον διάλογο. Πιστέυουμε ότι μέσα απο τέτοιες πράξεις που μπορούν να επηρεάσουν
την παγκόσμια αλλά και εθνική πολιτική σκηνή, μπορούν να βρεθούν λύσεις για σύμπραξη σε αποφάσεις που αφορούν θέματα μετανάστευσης αλλά και προτάσεις ώστε η μετανάστευση να μπορέσει να βοηθήσει με τη σειρά της στην ανάπτυξη και της χώρας πρόελευσης και ακόμα περισσότερο τη χώρα προορισμού.


¨Οπως έδειξε και η πολυετή έρευνα της εταιρείας
Gallup, που παρουσιάστηκε στην αρχή του Φόρουμ, η επιθυμία για μετανάστευση δεν έχει μειωθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι η ανάγκη παγκόσμιας πολιτικής σε σχέση με τη μετανάστευση, είναι πιο αναγκαία απο ποτέ.


Τα θέματα που συζητήθηκαν
αφορούσαν : σε σχέση με τους Στόχους της χιλιετίας, την μείωση του κόστους μετανάστευσης( έκδοση εγγράφων, εύρεση εργαζομένων κ.α.), την απλούστευση διαύλων μεταναστεύσεως όπως είναι ΄το θέμα της διαφάνειας στην έκδοση βίζας. Κατά την συζήτηση αυτή προτάθηκε το μοντέλο που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η Σουηδία και η Νορβηγία , αλλά προς το παρόν δεν υιοθετήθηκε γιατί δεν ξέρουμε αν μπορεί να ευδοκοιμίσει. Σε σχέση με τη διασπορά, είναι επιτακτική η ανάγκη καλλιέργειας σχέσεων με τους μετανάστες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας προορισμού, όπως είναι η σταθερή οικία και η εύρεση εργασίας. Επίσης η έναρξη σχέσεων των χωρών με τις κοινότητες της διασποράς ώστε να γίνονται μέλη της χώρας προέλευσης και να μπορούν π.χ. να ψηφίζουν ώστε να μην διακοπούν οι δεσμοί.

Τέλος όσον αφορά τις γεννεσιουργές αιτίες της μετανάστευσης, παρατηρήθηκε η έλλειψη έρευνας και δεδομένων για τη διασπορά, και η αλλαγή των μεταναστευτικών ρευμάτων λόγω οικονομικής κρίσης. Επίσης , σε σχέση με τα Πρότυπα Συμβάσεων προτάθηκε οι μετανάστες να εντάσσονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σε περίπτωση απώλειας της δουλειάς τους να τους δίνεται περίοδος χάριτος για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους μέσω Πρεσβειών ή προξενείων, ή για την ανεύρεση άλλης απασχόλησης. Τέλος, προτάθηκε απο σωματείο συνδικαλιστών της Σενεγάλης, να ακυρωθεί η Σύμβαση Εργαζομένων 183 της ΕΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, όπως και απο ΜΚΟ των Φιλιππίνων να ακυρωθεί η οδηγία του 2008 για τον Επαναπατρισμό, διότι θίγει τη δημοκρατία και το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων.


Σημειώνεται ότι φέτος το Φόρουμ έχει διευρήνει την βάση του, καθώς η συμμετοχή συνδικάτων , σωματείων και οργανώσεων μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΜΜΕ

ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου