Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009


ΑΘΗΝΑ 21/10/2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σύμφωνα με τις καινούργιες εξαγγελίες του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για τις προσλήψεις μεταναστών στην ελληνική αστυνομία και τη μεταφορά της αρμοδιότητας χορήγησης ασύλου στο Υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος δηλώνει:


Για την πρόσληψη μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ.


Η ΕΜΕ, όπως και σε παλαιότερη ανακοίνωσή της, στις 31 Μαρτίου του 2009, συμφωνεί να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μεταναστών στην αστυνομία της χώρας.


Πιστεύουμε πως τα παραδείγματα ανεπτυγμένων χωρών στον τομέα της καταστολής της εγκληματικότητας αλλά κυρίως της πρόληψης με την ένταξη μεταναστών στην Αστυνομία, είναι πολύτιμα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπα. Θα θέλαμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι, θα πρέπει να προσεχθούν θέματα όπως: η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων στην Ελλάδα καθώς και η εργασία τους να οριοθετείται στα πλαίσια μόνο του Τμήματος Αλλοδαπών.


Για τη χορήγηση ασύλου


Ο πρόεδρος της ΕΜΕ, Ζάν- Ντανιέλ Κολομπανί, σε προηγούμενη δήλωσή του (18/5/2009), είχε επισημάνει :


«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που παραχωρεί άσυλο λιγότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος είναι πως οι αστυνομικές αρχές, συχνά, δεν έχουν την δυνατότητα και τα μέσα να ελέγξουν βασικά στοιχεία όπως: -αληθινά στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος πολιτικό άσυλο.... Συχνά ο μετανάστης δεν είναι αυτός που δηλώνει αλλά κάποιος άλλος που ζητά να καταγραφεί ως «αιτών άσυλο» προκειμένου να έχει την ευκαιρία να μένει στην χώρα μέχρι την ημέρα της εξέτασης της αίτησής του (η αίτηση ασύλου ισοδυναμεί με άδεια παραμονής έως την εξέταση του αιτήματος)


Επίσης, υπάρχει και δυσκολία διαπίστωσης αν όντως διώκεται πολιτικά το πρόσωπο που ζητά άσυλο. Η ελληνική αστυνομία δεν έχει τα μέσα και επαρκές προσωπικό για να ελέγχει όλους αυτούς τους παράγοντες.


Αν λοιπόν, η πολιτεία θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πολιτικούς πρόσφυγες να αποκτήσουν άσυλο, αλλά και να λύσει το πρόβλημα της χορήγησης ασύλου, θα πρέπει να τοποθετήσει προσωπικό και να χορηγήσει τα μέσα στους αρμοδίους φορείς. Η όποια αλλαγή της αρμοδιότητας προς το υπουργείο εσωτερικών δεν θα βοηθήσει αν δεν συνοδεύεται από ανάλογα μέτρα.»


Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες του υπουργού Προστασίας του πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και γενικότερα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των θεμάτων της μετανάστευσης .


Κάθε έργο απαιτεί πολιτική βούληση και πράξη .


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΜΜΕ

ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου